Hoogsensitief Kind – De Ultieme Wegwijzer (2018 update)

Hoogsensitief kind, hoog sensitief persoon en hoogsensitiviteit zijn allang geen “hype” of “mode” woorden meer. Inmiddels is hoogsensitiviteit (hsp) een bewezen karaktereigenschap bestaande uit een samenspel van positieve en lastige kenmerken. Sterke emoties, stemmingswisselingen, rijke belevingswereld, scherpere zintuigen en gevoelig zijn, zijn hier voorbeelden van. Goed om kunnen gaan met hoogsensitiviteit, helpt jou maar nog belangrijker jouw kind.

In deze WegWijzer gaan wij je alles laten zien wat je nodig hebt om goed met jouw hoogsensitieve kind om te gaan.

SPRING MET ONS MEE!

pijl naar beneden

Hoogsensitief kind - Hoog sensitief persoon

Een hoogsensitief kind heden ten dage: Hoe er begrip voor is gekomen

Hoogsensitieve kinderen werden jaren geleden regelmatig foutief als autistisch gediagnosticeerd. Sinds de Amerikaanse psychologe Elaine Aron in de jaren negentig onderzoek heeft gedaan naar hoogsensitiviteit is dit gelukkig meer en meer ingeburgerd.

Uit recenter onderzoek van onder andere de Belgische professor Elke van Hoof blijkt dat Elaine Aron bij een aantal zaken mogelijk wat kort door de bocht is gegaan.

Toch heeft Elaine Aron er wel voor gezorgd dat hoogsensitiviteit en hoogsensitieve mensen serieus genomen worden.

Bovendien is het goede nieuws dat als een hoogsensitief kind zich tegenwoordig bewust is van zijn persoonlijkheidskenmerk, en er goed mee om kan gaan, de eigenschap in zijn voordeel kan gebruiken. “Gevoelige kinderen hebben de halve wereld”

De Ultieme Lijst

 

met de beste bronnen rondom Hoogsensitiviteit

 

KENMERKEN, TEST, TIPS (VOOR DE LEERKRACHT), DEZE WEGWIJZER BEVAT HET ALLEMAAL!

Hoofdstuk 1

Hoogsensitiviteit – De Basis

Ben je nog niet bekend met hoogsensitiviteit – of als je op zoek bent naar de basis begrippen – dan zullen deze bronnen jou helpen om hier snel meer over te weten te komen. Je leert wat hoogsensitiviteit is en wat de kenmerken zijn.

Hoofdstuk 2

Hoe weet je snel of jouw kind hoogsensitief is?

Waarschijnlijk heb je zelf al gemerkt dat en/of van anderen gehoord dat jouw kind speciaal is en zich soms wat anders dan anders gedraagt. Om er snel achter te komen of jouw kind Hoogsensitief is, hoef je in deze test maar 23 korte vragen te beantwoorden.

Hoofdstuk 3

Ontdek welke verschillende vormen van hoogsensitieve prikkels er zijn?

Hoogsensitiviteit kent verschillende vormen van prikkels. Hieronder vind je bronnen die je duidelijk uitleggen welke vormen er zijn.

Hoofdstuk 4

Wat zijn kwaliteiten van een hoogsensitief kind?

Snel verdrietig zijn of vaak angsten ervaren horen bij Hoogsensitieve kinderen. Gelukkig staan er veel meer positieve kwaliteiten tegenover. Onderstaande bronnen geven duidelijke uitleg over welke kwaliteiten Hoogsensitieve kinderen beschikken.

Hoofdstuk 5

Wat moet je zeker niet doen bij een hoogsensitief kind?

Als je als ouder zelf niet Hoogsensitief bent, maar wel een Hoogsensitief Kind hebt, dan kan het soms best lastig zijn om elkaar te begrijpen. Onbegrip kan echter leiden tot irritaties en irritaties weer tot gedrag dat je achteraf beter had kunnen laten. Deze bronnen geven een goed beeld wat je als ouder beter niet kunt doen als je een Hoogsensitief Kind hebt.

Hoofdstuk 6

Hoe ga jij als ouder goed om met een hoogsensitief kind?

Jij wilt als goede ouder, en dat ben je, natuurlijk het beste voor je kind. Elkaar goed begrijpen en goed met elkaar leren omgaan is dan ook zeer belangrijk. Om een Hoogsensitief Kind beter te ondersteunen in zijn of haar weg naar volwassenheid geven onderstaande bronnen je veel tips hoe jij fijn met je kind om kan gaan.

Hoofdstuk 7

Hoe leer jij je kind met zijn/haar hoogsensitiviteit omgaan?

Ook je kind kan er flink baat bij hebben als hij of zij begrijpt wat Hoogsensitief zijn voor zichzelf betekent. Deze bronnen helpen je kind zichzelf beter te begrijpen en leert je kind hoe hij of zij beter kan inspelen op de eigen Hoogsensitiviteit.

Hoofdstuk 8

Hoe kan de leerkracht beter omgaan met Hoogsensitief Kind in de klas?

Een heel groot deel van een kinderleven zit je kind op school. Leerkrachten hebben dan ook dagelijks te maken met veel kinderen, waaronder ook Hoogsensitieve Kinderen. Hoe fijn is het als leerkrachten ook beter weten hoe zij met Hoogsensitieve Kinderen moeten omgaan. Onderstaande bronnen geven een mooi boeket aan mogelijkheden voor leerkrachten op school en in de klas.

[ps2id id=’Hoofdstuk9′ target=”/]

De beste bronnen en webpagina’s voor en over Hoogsensitieve Kinderen

Hier vind je de beste informatie over Hoogsensitiviteit bij kinderen

Boek - Hoogsensitief Kind - De Ultieme Wegwijzer

 

DOWNLOAD het GRATIS BOEK
van deze
ULTIEME WEGWIJZER

Hoogsensitief kind
4.7 - 24 stem(men)