Ruzie

Wat is ruzie?

Ruzie en agressie kunnen variëren van elkaar uitschelden, schreeuwen naar de ander, hatelijke opmerkingen maken, niet willen delen, ruw spelen (duwen, trekken).

Oorzaken van ruzie

Kinderen krijgen bijvoorbeeld strijd of reageren agressief als ze zich boos voelen of gefrustreerd.  Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als dingen niet gaan zoals ze zouden willen. Het kan ook zo zijn dat kinderen moeite hebben om met woorden duidelijk te maken wat ze willen, of dat ze geen andere manieren kennen om problemen op te lossen.

Het kan ook ontstaan uit jaloezie of rivaliteit, dit zie je bijvoorbeeld ook bij broers en zussen, of bij kinderen die het moeilijk vinden om samen te spelen.

Kinderen die anderen, bijvoorbeeld ouders, veel ruzie zien maken nemen deze omgangsvorm over en leren op deze manier hetzelfde te doen.

Hulp en ondersteuning nodig?

Voor hulp, ondersteuning en/ of om vaardigheden hierover te leren kan een kind heel goed terecht bij een Kindercoach. Onze Kindercoaches hebben vele leuke, inspirerende werkvormen, spelletjes en methodieken. Jouw kind maakt hierdoor snel stappen en sprongen in zijn/ haar ontwikkeling.

Ruzie
3 - 3 stem(men)