Faalangst

Wat is faalangst?

Kinderen met faalangst mogen geen fouten maken van zich zelf, zijn bang om fouten te maken of ze vinden dat ze alles direct goed moeten kunnen. Kinderen met faalangst ervaren niet helpende gedachten zoals “ik ga dat niet doen, want het lukt mij toch niet”.  Kinderen met faalangst zijn er van overtuigd dat ze het niet kunnen en geven vaak aan: ik kan het niet, ze nemen een afwachtende houding aan of willen vaak niet meedoen, als iets niet lukt worden ze boos en/of verdrietig. Faalangstige kinderen zullen sneller opgeven en vaker om bevestiging vragen.

Te hoge verwachtingen kunnen tot faalangst leiden, maar te weinig uitdaging en overbescherming ook. Kinderen die faalangstig zijn hebben vaak en laag zelfbeeld.

Een kind met faalangst kan geholpen worden door zelfvertrouwen te ontwikkelen, reële eisen aan zichzelf en verwachtingen te stellen. Door niet helpende gedachten om te zetten in helpende gedachten. Laat een kind zien en ervaren dat fouten maken bij het leven hoort en dat je van fouten maken leert. Niemand is perfect. Leer je kind te ontspannen.

 

Wat heeft een kind nodig om om te kunnen gaan met faalangst?

Faalangst - Stappenplan

Bron: Onbekend

 

Faalangst herkennen bij jonge kinderen

Bron: apetrotsekinderen.nl

Hulp en ondersteuning nodig?

Voor hulp, ondersteuning en/ of om vaardigheden hierover te leren kan een kind heel goed terecht bij een Kindercoach. Onze Kindercoaches hebben vele leuke, inspirerende werkvormen, spelletjes en methodieken. Jouw kind maakt hierdoor snel stappen en sprongen in zijn/ haar ontwikkeling.

Faalangst
4.5 - 2 stem(men)