Boosheid

Wat is boosheid?

Boosheid is het gevoel dat ons energie oplevert om te handelen op die momenten dat mensen over onze grenzen gaan. Bij goed gebruikte boosheid neemt ons onderscheidingsvermogen, ons bewustzijn en ons denkvermogen toe.

Bij kinderen is het soms niet duidelijk wat er achter de boosheid zit. Een kind dat verdrietig is, of teleurgesteld uit dat vaak in boosheid.

Er kunnen vele redenen voor boosheid bij kinderen zijn.

Boosheid

Bron: Onbekend

Tips en Adviezen

Een aantal manieren om niet handig met boosheid om te gaan zijn:

  • Het vastzetten van boosheid. Dan doe je niet boos meer, mar wordt doodmoe. Dit kan een depressie tot gevolg hebben.
  • Het opsparen van boosheid. Tot de druppel de emmer doet overlopen.
  • Naar het verkeerde adres gaan met de boosheid. Je richt je boosheid dan niet op de gene die over jouw grenzen gaat , maar wordt boos op iemand anders of op zichzelf

Wat wel kan helpen:

  • Een boksbal kan voor kinderen een fijne uitlaatklep zijn. kwaadheid kan ik je lichaam opkroppen als een bal in je buik. Die moet eruit, dus laat je kind maar flink tegen die bal aan meppen, tot dat zijn woede weg is.
  • Een kind troosten of sussen als hij boos is, kan averechts werken. De boze emoties zitten dan nog steeds in je kind. Laat vooral de woede er uit komen en help je kind hierbij door  hem aan te sporen. Het helpt om samen met je kind te gaan schreeuwen, ‘harder, nog harder, wie het hardste kan, schreeuw nog maar harder’. Op deze manier kan zijn kwaadheid eruit komen en voelt je kind zich door jou gesteund en is er sprake van saamhorigheid. Je kunt er samen op terug kijken.
  • Sommige ouders gebruiken een boze jas, of een mat waarmee een kind zijn woede mag uiten. Als het kind boos is trekt hij die speciale jas aan en misschien zit er iets in zijn zak waarin hij even flink kan knijpen (stressballetje), of iets zachts wat hem kalmeert. Of een mat waar het kind op mag staan als hij boos is, waar hij mag staan schelden, stampvoeten. Zodra hij zijn voet van de mat haalt, moet het daarmee ook weer afgelopen zijn. Op die manier leert een kind dat het niet te pas en te onpas en in ieder gezelschap in woede uitbarst, maar dat hij dit kan reguleren en grip heeft over het moment van uiten.

Kinderen kunnen een heleboel vaardigheden leren om boosheid de baas te worden.

Aanbeveling

Wat kun je doen als je te snel boos bent
een help-oefenboek voor kinderen
Auteur: Dawn Huebner
Isbn: 9789085605553

Met duidelijke stap-voor-stap instructies en opdrachten leert jouw kind een nieuwe manier om over boosheid na te denken. Tevens geeft het hun gereedschappen die ze kunnen gebruiken om minder fel te reageren als er iets fout gaat.

Hulp en ondersteuning nodig?

Voor hulp, ondersteuning en/ of om vaardigheden hierover te leren kan een kind heel goed terecht bij een Kindercoach. Onze Kindercoaches hebben vele leuke, inspirerende werkvormen, spelletjes en methodieken. Jouw kind maakt hierdoor snel stappen en sprongen in zijn/ haar ontwikkeling.

Boosheid
4.5 - 2 stem(men)