Wat is boosheid bij jonge kinderen?

Wat is boosheid bij jonge kinderen?

Boosheid of woede is het gevoel dat ons energie oplevert om te handelen op die momenten dat mensen over onze grenzen gaan. Bij goed gebruikte boosheid neemt ons onderscheidingsvermogen, ons bewustzijn en ons denkvermogen toe.

Bij kinderen is het soms niet duidelijk wat er achter de boosheid of woede zit. Een kind dat verdrietig of teleurgesteld is, uit dat vaak in boosheid of woedeaanvallen.

Er kunnen vele oorzaken en redenen voor boosheid bij kinderen zijn.

Oorzaken van boosheid bij jonge kinderen

Tips en Adviezen

Een aantal manieren om niet handig met de boosheid van je kind om te gaan zijn:

  • Het vastzetten van boosheid. Dan doe je niet boos meer, maar word je doodmoe. Dit kan stress opleveren en depressieve klachten tot gevolg hebben.
  • Het opsparen van boosheid. Tot de druppel de emmer doet overlopen.
  • Naar het verkeerde adres gaan met de boosheid. Je kind richt zijn boosheid dan niet op degene die over zijn grenzen gaat, maar je kind wordt boos op iemand anders of op zichzelf.

Wat wel kan helpen bij het uiten en loslaten van Boosheid

  • Een boksbal kan voor kinderen een fijne uitlaatklep zijn. Kwaadheid kan zich in het lichaam van je kind opkroppen als een bal in de buik. Die moet eruit, dus laat je kind dit maar uiten door flink tegen die bal aan meppen, totdat zijn woede weg is.Zo kan jij je kind leren omgaan met boosheid.
  • Een kind troosten of sussen als hij boos is, kan averechts werken. De boze emoties zitten dan nog steeds in je kind. Laat vooral de woede eruit komen en help je kind hierbij door hem aan te sporen.Het helpt om samen met je kind te gaan schreeuwen: ‘harder’, ‘nog harder’, ‘wie het hardste kan’, ‘schreeuw nog maar harder’.Op deze manier kan zijn kwaadheid eruit komen en voelt je kind zich door jou gesteund en is er sprake van saamhorigheid. Je kunt er daarna samen op terug kijken.
  • Sommige ouders gebruiken een boze jas of een mat waarmee je kind zijn woede mag uiten. Als je kind boos is, trekt hij die speciale jas aan en misschien zit er iets in zijn zak waarin hij even flink kan knijpen (stressballetje) of iets zachts wat hem kalmeert.Of een mat waar het kind op mag staan als hij boos is, waar hij mag staan schelden, stampvoeten. Zodra hij zijn voet van de mat haalt, moet het daarmee ook weer afgelopen zijn.Op die manier leert een kind dat het niet te pas en te onpas en in ieder gezelschap in woede uitbarst, maar dat hij dit kan beheersen, reguleren en grip hebben over het moment van uiten.

Kinderen kunnen een heleboel vaardigheden leren om boosheid de baas te worden en te blijven.

Aanbeveling

Wat kun je doen als je te snel boos bent
een help-oefenboek voor kinderen

Auteur: Dawn Huebner

Isbn: 9789085605553

Met duidelijke stap-voor-stap instructies en opdrachten leert jouw kind een nieuwe manier om over boosheid na te denken. Tevens geeft het hun gereedschappen die ze kunnen gebruiken om minder fel te reageren als er iets fout gaat.

Hulp en ondersteuning nodig?

Voor hulp, ondersteuning en/ of om vaardigheden hierover te leren kan een kind heel goed terecht bij een Kindercoach. Onze Kindercoaches hebben vele leuke, inspirerende werkvormen, spelletjes en methodieken. Jouw kind maakt hierdoor snel stappen en sprongen in zijn/ haar ontwikkeling.

Vragen?

Heb je nog vragen, neem gerust contact met ons op

De kindercoach heeft onze zoon van 5 jaar echt goed kunnen helpen om zijn emoties beter te beheersen en verbaal uit te drukken.

Moeder van zoon (5 jaar)

De kindercoach heeft supergoed geholpen en voelde onze dochter goed aan. We zijn zo blij dat ze bij Kind Stap Sprong is geweest!

Judith

De kindercoach heeft onze zoon erg geholpen om meer inzicht in zichzelf te krijgen. Ze is betrokken en luistert zonder oordeel. Ze heeft hem laten inzien dat hij mag zijn wie hij is. Dit heeft hem erg goed gedaan en hij heeft nu veel meer rust.
Wij zijn blij dat we het traject bij Kind Stap Sprong gestart zijn.

Sylvia

De kindercoach kon zich geweldig goed verplaatsen in mijn kind, denkt positief mee en kwam met goede tips en duidelijke adviezen.

Jasper

De kindercoach is erg prettig is in het contact, vooraf en tijdens de coaching. Wij denken dat alle kinderen veel aan haar kunnen hebben.

Ouders van meisje (10 jaar)

Onze dochter heeft zo’n ontwikkelingsfase doorgemaakt dankzij de kindercoach, staat veel sterker in haar schoenen en piekert niet meer.

Monique

Boosheid bij jonge kinderen
3.8 - 4 stem(men)