Bazig

De baas spelen

Rond het achtste jaar komt het steeds vaker voor dat je kind zo af en toe probeert de baas te spelen. Bijvoorbeeld tegenover vriendjes, vriendinnetjes, broertjes en zusjes of tegen zijn ouder(s). Dit komt omdat kinderen steeds meer in de gaten krijgen hoe de regels van een spel zijn, hoe dingen werken en zij willen daar graag invloed op uit oefenen. Dit kunnen kinderen op een prettige manier doen, maar soms gebeurd dat ook minder leuk en vertoont het kind bazig gedrag. Er komen ruzies van dit soort machtspelletjes. Zeker wanneer er meer kinderen zijn die graag de baas willen spelen.

Bazig kind! Wat kun je als ouder doen?

Wees een voorbeeld voor jouw kind. De manier waarop jij dingen zegt, neemt jou kind van jou over. Bijvoorbeeld: ‘jij moet dit doen’ klinkt niet zo fijn als “weet je wat, jij gaat het zo doe en dan doe ik dat”.

Je kind jouw kind helpen door hem te leren dat de baas spelen iets anders is dan onderhandelen. Dat je met onderhandelen ook invloed kunt uitoefenen op wat er gebeurt, terwijl zo beide partijen tevreden blijven (het win-win principe). Er wordt toegewerkt naar een besluit of een tussenoplossing waar beide kinderen mee eens is.  Je levert allebei een stukje in, maar je wint allebei ook een heleboel. Als je geregeld met jouw kind onderhandelt, leer je hem hoe hij dit ook met zijn vriendjes en vriendinnetjes kan doen. Hij leert dat het niet alleen gaat om wat hij per se wil, maar dat het ook belangrijk is om te luisteren naar wat de anderen willen. Om er zo samen uit te komen en het allebei fijn te hebben.

Een kind leert door onderhandelen ook dat hij met goede argumenten zijn doel kan bereiken, zonder dat hij boos hoeft te worden.

Aanbeveling

Meer lezen over o.a. win-win denken:

De 7 eigenschappen van Happy Kids
Auteur: Sean Covey
Isbn: 978 90 470 0219 2

Een prentenboek met mooie leerzame verhalen die kinderen vaardigheden aanleren die hen gelukkiger en socialer maken. Er staan ook opvoedkundige tips aan ouders beschreven.

Hulp en ondersteuning nodig?

Voor hulp, ondersteuning en/ of om vaardigheden hierover te leren kan een kind heel goed terecht bij een Kindercoach. Onze Kindercoaches hebben vele leuke, inspirerende werkvormen, spelletjes en methodieken. Jouw kind maakt hierdoor snel stappen en sprongen in zijn/ haar ontwikkeling.

Bazig
3 - 2 stem(men)