Schelden

Wat is schelden?

Schelden is het op een heftige manier uitspreken van woorden die grof en beledigend zijn.

Kinderen onder elkaar schelden regelmatig. Ze leren steeds nieuwe scheldwoorden en vloeken. Die woorden kunnen steeds verschillen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen van groep zeven scheldwoorden als ‘kut’, ‘lul’ niet zo erg vinden. Dat zijn vrij algemene zaken die  niet zo gemeen worden gevonden. Als er iemand op zijn uiterlijk wordt bekritiseerd is het veel minder fijn voor een kind, evenals bepaalde verwensingen die gedaan worden naar een kind. Want als er bijvoorbeeld ‘dwerg ‘ tegen je gezegd wordt gaat dat over iets wat je zelf ook al niet leuk vindt en waar je niks aan kan doen. Verwensingen kunnen kinderen eng vinden, omdat deze misschien wel uit komen.

Waarom schelden kinderen?

 • Jaloezie en rivaliteit spelen vaak een rol bij schelden. In de klas, buurt of in het gezin kan dat een oorzaak van scheldpartijen zijn.
 • Schelden is ook een vertoon van macht. Degene die het hardste scheeuwt, het meeste scheldwoorden gebruikt is de baas.
 • Kinderen schelden ook om hun afkeuring of minachting te laten zien. Bijvoorbeeld als ze iemand niet aardig vinden.
 • Door te schelden kunnen kinderen verbaal elkaars kracht meten. Ze laten hun grenzen zie door middel van een ‘woordengevecht’. Welk scheld woord accepteer je nog wel en welke niet?
 • Schelden kan ook te maken hebben met boosheid en angst. Kinderen schelden vaak als ze in een griezelige situatie terecht komen of bijvoorbeeld schrikken.
 • Schelden komt ook voor als kinderen hun zin niet krijgen.
 • Als schelden kinderen oplevert wat zij willen is de kans groot dat ze er mee doorgaan.

Kinderen denken niet altijd na over de gevolgen van hun schelden voor het slachtoffer. Schelden kan soms ook een gewoonte worden. Wanneer schelden deze vormen aanneemt gaat het om pesten. De slachtoffers lijden er onder,  ook de daders hebben er last van.

Wat kun je als ouder doen?

 1. Als je kind uit boosheid scheldt, leer hem dan andere manieren om zich af te reageren door bijvoorbeeld  andere gedragsalternatieven aan te bieden.
 2. Leer je kind woorden die hij wel mag roepen en die een beetje op het scheld woord lijken, zodat je kind ze toch kan zeggen. ‘chips’ is bijvoorbeeld een vervanger voor ‘shit’.
 3. Geef het goede voorbeeld, let dus goed op je eigen woorden en gebruik zelf geen scheldwoorden. Betrap je jezelf op vloeken, herstel dit dan. Geef je kind aan dat je dat niet had mogen zeggen.
 4. Humor kan ook de lading van verboden woorden afhalen De spanning wordt daardoor verbroken en je laat zien dat schelden eigenlijk belachelijk is.
 5. Sta niet toe dat je kind jouw uitscheldt. Als je je laat uitschelden door je kind en er niets tegen doet, leer je je kind dat hij geen respect hoeft te hebben voor jou. Hierdoor wordt jouw mogelijkheden als opvoeder minimaal.

Bron: Kijk eens wat ik kan! Marga Schiet en Jose Sagasser

Hulp en ondersteuning nodig?

Voor hulp, ondersteuning en/ of om vaardigheden hierover te leren kan een kind heel goed terecht bij een Kindercoach. Onze Kindercoaches hebben vele leuke, inspirerende werkvormen, spelletjes en methodieken. Jouw kind maakt hierdoor snel stappen en sprongen in zijn/ haar ontwikkeling.

Schelden
5 - 1 stem(men)