Pesten

Wat is pesten?

Pesten is het systematisch misbruiken van je persoonlijke macht om anderen die zich niet of moeilijk kunnen verweren pijn te doen, bang te maken of te bedreigen. Pesten kent vele vormen zoals verbaal (kleineren, stelselmatig plagen, uitschelden, uitlachen), lichamelijk (laten struikelen, duwen, haren trekken), gebaren, buitensluiten en pesterijen via chat (digitaal), mobiele telefoon.

Pesten kan uiteenlopen van steeds terugkerende kleine pesterijen tot echte bedreigingen en lichamelijk geweld.

Gevolgen van pesten

Pesten komt veel voor onder kinderen van de basisschoolleeftijd en in de laagste klassen van de middelbare school. Op basisscholen wordt een op de vijf kinderen regelmatig gepest. De gevolgen van pesten voor kinderen zijn o.a. schaamte, de angst om niet geaccepteerd te worden en een laag gevoel van eigenwaarde. Kinderen die stelselmatig worden gepest kunnen angstig en depressief worden, lichamelijke klachten krijgen(hoofdpijn, buikpijn), slaapproblemen, situaties gaan vermijden en moeite hebben om bijvoorbeeld relaties aan te gaan.

Pesten en plagen wat is nou eigenlijk het verschil?

Er is een groot verschil tussen plagen en pesten. Als een kind wordt geplaagd, kan hij de ander ook terug plagen. Er is in zo’n situatie sprake van een gelijkwaardige situatie tussen twee kinderen en geen machtsverschil. Vandaag plaagt de een en morgen plaagt de ander. Het is een geintje, dit geintje hoeft niet altijd leuk gevonden te worden door de ander, maar de ander kan zich verweren. Een kind dat gepest wordt kan zich niet verweren, hier is er sprake van een gelijkwaardige situatie. Pesten gebeurd meestal achter de rug om van volwassenen (bijvoorbeeld een leerkracht), deze hebben het vaak niet in de gaten.

Tips en adviezen

Tips tegen pesten

Bron: Onbekend

Aanbeveling

De coole kikker/het sociale vaardigheids spel
Anne Kooijman

Kanjer trainingen

Hulp en ondersteuning nodig?

Voor hulp, ondersteuning en/ of om vaardigheden hierover te leren kan een kind heel goed terecht bij een Kindercoach. Onze Kindercoaches hebben vele leuke, inspirerende werkvormen, spelletjes en methodieken. Jouw kind maakt hierdoor snel stappen en sprongen in zijn/ haar ontwikkeling.

Pesten
3.3 - 3 stem(men)