Opruimen

Mama….waar is mijn glitterbarbie?

Opruimen, de meeste kinderen hebben er een hekel aan om hun spullen op te ruimen. Toch moeten ze dit ook leren. Zowel thuis als op school is het nodig om de spullen die je gebruikt heb weet terug te zetten. Het staat netjes, en je kunt de spullen de volgende keer weer gemakkelijk terug vinden.

Het is voor een zevenjarige bijvoorbeeld nog moeilijk om eigenhandig de stap te zetten om de berg lego te ordenen of om de spullen op zijn bureautje weg te halen. Het is goed om jouw kind hierbij te helpen. Leer hem op te ruimen door het samen te doen. Maak van het opruimen een aangename aangelegenheid, door bijvoorbeeld gezellig bij te kletsen over school, vriendjes en vriendinnetjes.

Wat kun je doen rondom opruimen

  • Maak met je kind duidelijke afspraken over opruimen. Het liefst samen en geef jouw kind ook ruimte voor eigen ideeën en oplossingen. Wat zijn je taken bij het opruimen en op welk moment van de week verwacht je dat je kind gaat opruimen. Houd je aan de afspraken.
  • Als opruimen maar niet wil lukken, laat je kind dan zelf de gevolgen ondervinden. Is je kind iets kwijt? Laat hem dit zelf op zoeken.
  • Sommige kinderen ruimen niet op omdat ze dit gewoon vergeten, of niet aan denken. Herinner je kind af en toe aan de noodzaak van opruimen en overzicht.
  • Geef jouw kind het goede voorbeeld. Je kind neemt jouw opruimgedrag over.
  • Kinderen vinden het ook fijn om speelgoed en spullen te kunnen laten liggen. Dit kan prima als niemand er last van heeft of als dit tijdelijk is. Creëer bijvoorbeeld een rommelplekje, waar je kind kan rommelen zoveel als het wil.

Hulp en ondersteuning nodig?

Voor hulp, ondersteuning en/ of om vaardigheden hierover te leren kan een kind heel goed terecht bij een Kindercoach. Onze Kindercoaches hebben vele leuke, inspirerende werkvormen, spelletjes en methodieken. Jouw kind maakt hierdoor snel stappen en sprongen in zijn/ haar ontwikkeling.

Opruimen
4 - 1 stem(men)