Nachtangsten

Wat zijn nachtangsten?

Nachtangsten komen veel minder voor dan nachtmerries. Deze ontstaan normaal gesproken tijdens de eerste uren na het in slaap vallen, tijdens een diepe slaap zonder dromen.

Nachtangsten kunnen ontstaan nadat het kind hoge koorts heeft gehad of na een drukke stressvolle dag. Het probleem komt voornamelijk voor in de peuter- en kleuterjaren. Het lijkt alsof het kind reageert op een nachtmerrie, maar het is niet aan het dromen en ook niet overstuur. Hoewel de ogen open kunnen zijn en je kind soms zelfs praat of schreeuwt, slaapt het nog steeds. Het is zich niet bewust wat er om zich heen gebeurt en hij reageert niet op troostende woorden. Nachtangsten zijn doorgaans snel over, maar kunnen tot wel 20 minuten duren.

Het is moeilijk om een kind tijdens nachtangsten wakker te maken. Als kinderen ’s morgens wakker worden, weten zij niet meer dat zij deze angsten hebben gehad.

Kinderen met deze nachtelijke angsten kunnen de volgende kenmerken hebben:

  • Hard paniekerig schreeuwen
  • Ongecontroleerd zwaaien met de armen en benen
  • Snelle hartslag
  • Snelle ademhaling
  • Zweten
  • Een glazige blik

Tips en adviezen

Het kan voor ouders heel beangstigend zijn om dit te zien. Ouders kunnen maar heel weinig voor hun kind doen, behalve wachten totdat de nachtangsten over zijn. Probeer je kind niet wakker te maken. Dit maakt je kind bang. Kinderen kalmeren doorgaans na nachtangsten zonder wakker te worden. Blijf in de buurt en biedt alleen troost als je kind om hulp roept.

Mocht uw kind dit vaker hebben dan een keer per vier maanden, ga dan op zoek naar professionele hulp.

Bron: Tripple P, positief opvoeden.

Hulp en ondersteuning nodig?

Voor hulp, ondersteuning en/ of om vaardigheden hierover te leren kan een kind heel goed terecht bij een Kindercoach. Onze Kindercoaches hebben vele leuke, inspirerende werkvormen, spelletjes en methodieken. Jouw kind maakt hierdoor snel stappen en sprongen in zijn/ haar ontwikkeling.

Nachtangsten
5 - 2 stem(men)