Liegen

Wat is liegen?

Pas op het moment dat een kind fantasie en werkelijkheid kan onderscheiden kan een kind liegen. De meeste kinderen zijn vanaf een jaar of zes zover dat het magische denken vervangen gaat worden door meer realistisch denken. Het geweten is op die leeftijd ook voor een deel ontwikkeld. Dat betekent dat kinderen kunnen weten dat het niet fijn en aardig is om te liegen, ze kunnen zich er bijvoorbeeld schuldig over gaan voelen en er op die manier last van hebben.

Bijvoorbeeld, hij weet dan dat hij iets gedaan heeft wat niet mag, of vertelt met opzet iets anders. Eigenlijk moeten alle kinderen kunnen ondervinden hoe het is om niet de waarheid te spreken, alle kinderen moeten ondervinden wat het gevolg van liegen is. Op deze manier kun je ontdekken hoe belangrijk eerlijkheid is. Voor een kind is de eerste keer jokken best wel spannend, het kan ook interessant zijn. Liegen kan je kind ook iets opleveren, het kan bijvoorbeeld onder een taak uitkomen als hij geen zin heeft om iets te doen. Jokken geeft je kind dan een soort van macht.

Wanneer kan liegen nog meer voorkomen?

Sommige kinderen vertellen leugens tegen anderen om indruk te maken. Als je geen vriendjes hebt, kan een kind gaan jokken om toch interessant te worden. Het kan nodig zijn om je kind te helpen wat meer zelfvertrouwen te krijgen.

Er zijn kinderen die de waarheid niet durven te zeggen, bijvoorbeeld omdat ze bang zijn voor de gevolgen van wat ze deden. Als je kind iets heel ergs gedaan heeft durft hij vaak niet voor zijn daden uit te komen. Geef je kind vertrouwen dat hij met alles bij je kan komen.

Liegen kan ook voorkomen bij kinderen waarbij het geweten niet goed ontwikkeld is. Het kan ze niet schelen of ze zichzelf of een ander door hun gejok in de problemen brengen, want ze kunnen zich niet in een ander verplaatsen.

Wat kun je doen als ouder?

  • Als je kind vaak liegt, ga dan eens na welke regels er in huis gelden. Misschien heeft je kind iets meer ruimte nodig en regels die meer passend zijn bij zijn leeftijd.
  • Als je kind opvallend jokt, dus als het er dik boven op ligt en hij weet dat hij “betrapt’ wordt, dan kan het misschien zo zijn dat je kind zich ergens ongelukkig over voelt. Jokken kan op deze manier een signaal zijn, dat hij jou nodig heeft. Een beetje extra aandacht kan dan veel goed doen.
  • Je hebt als ouders vaak door dat je kind niet de waarheid vertelt en dat er iets aan de hand is. Laat weten dat je weet wat hij gedaan heeft en geef aan dat je dat niet fijn vindt. Jokken is een negatieve vorm van aandacht trekken, maak het daardoor niet te belangrijk door er een enorm punt van te maken. Als je kind merkt dat je aan het jokken erg veel aandacht besteedt, gaat hij dat vaker doen om extra aandacht te krijgen.
  • Probeer je kind niet direct in alles te wantrouwen. Een kind dat nooit meer wordt geloofd nadat hij een leugen verteld heeft zal steeds minder de waarheid spreken.
  • Leg je kind uit wat het nadeel van liegen is. Als je kind veel leugens vertelt, weet jij niet meer of je hem nu wel of niet kunt geloven. Dat is voor jouw kind helemaal niet leuk.
  • Merk je dat je kind maar blijft jokken dan is het goed om na te gaan of er iets anders speelt. Het kan ook helpen om met een kindercoach over het jokken te praten.

Hulp en ondersteuning nodig?

Voor hulp, ondersteuning en/ of om vaardigheden hierover te leren kan een kind heel goed terecht bij een Kindercoach. Onze Kindercoaches hebben vele leuke, inspirerende werkvormen, spelletjes en methodieken. Jouw kind maakt hierdoor snel stappen en sprongen in zijn/ haar ontwikkeling.

Liegen
5 - 2 stem(men)