Interventie

Wat is een interventie?

Een interventie is een bewuste handelwijze om tot een bepaald resultaat te komen. Bijvoorbeeld een handeling die heel bewust voor dat specifieke kind gekozen wordt, om zo zijn ontwikkeling te stimuleren. Let wel, wat bij het ene kind werkt, werkt bij het andere weer niet. En wat bij het ene kind een probleem is dat bij een ander niet.

Steven Pont spreekt van zelfbouwinterventies, dit zijn ingrepen die je zelf als ouder kunt verzinnen om je kind vooruit te helpen. Deze interventies moeten aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • De interventie moet aantrekkelijk zijn. Wanneer interventies niet leuk zijn, wordt het kind eerder afgeschrikt om een vaardigheid te leren.
  • Doe zelf zo veel mogelijk mee. Je kunt bij de vaardigheid zelfbewustzijn bijvoorbeeld je kind een zelfportret laten maken waar je ater samen over praat. Het is dan leuker voor je kind as jij ook een portret van jezelf maak.
  • Let er op dat de interventie niet te lang duurt en dat de interventie een duidelijk einde heeft. Drie interventies van 10 minuten geven meer resultaat dan eentje van een half uur.
  • Kinderen moeten niet het idee krijgen dat ze gemanipuleerd worden. Hou de interventie daarom vooral luchtig.
  • Voorkom dat er spanning tussen jou en je kind is als de interventie begint. Timing is belangrijk, in de auto bijvoorbeeld kunnen leuke spelletjes gespeeld worden.

In zijn boek: Sociaal? Vaardig! Hoe stimuleer je de acht belangrijkste sociaal emotionele vaardigheden van je kind? Reikt hij interventies aan voor verschillende ontwikkelingsgebieden voor kinderen van groep 1 t/m groep 8.

Aanbeveling

Sociaal! Vaardig!
Auteur: Steven Pont
Isbn: 9789079729692

Sociaal vaardige kinderen zitten beter in hun vel en presteren op veel gebieden in het leven beter. In dit boek leren ouders hoe zij de acht belangrijkste sociaal-emotionele vaardigheden van hun kind kunnen stimuleren.

Hulp en ondersteuning nodig?

Voor hulp, ondersteuning en/ of om vaardigheden hierover te leren kan een kind heel goed terecht bij een Kindercoach. Onze Kindercoaches hebben vele leuke, inspirerende werkvormen, spelletjes en methodieken. Jouw kind maakt hierdoor snel stappen en sprongen in zijn/ haar ontwikkeling.

Interventie
3 - 2 stem(men)