Hoogsensitief

Wat is hoogsensitiviteit (hooggevoeligheid)?

Hoogsensitief of hoogsensitiviteit wordt ook wel hooggevoeligheid verstaan. De afkorting HSK wordt gebruikt en staat voor Hoogsensitief Kind.

“Hoogsensitieve personen zijn mensen die zijn geboren met de neiging veel dingen op te merken in hun omgeving en diep te reflecteren alvorens te handelen, in vergelijking met degene die minder opmerken en snel en impulsief handelen. Daardoor zijn sensitieve mensen, zowel kinderen als volwassenen, vaak invoelend, slim, intuïtief, creatief, nauwgezet en gewetensvol. Ze worden ook eerder overweldigd door een hoog volume of een grote hoeveelheid input ineens. Dit proberen ze te vermijden en zodoende lijkte ze verlegen of timide of ‘de spelbreker’. Wanneer ze de overprikkeling niet kunnen voorkomen, lijken ze ‘snel overstuur’ en ‘overgevoelig’. “ Uit: Het hoogsensitieve kind (2002), Elaine Aron.

Aron hanteert 6 kenmerken van hoogsensitiviteit:

  • Oog voor detail
  • Overprikkeld raken
  • Intense reacties
  • Bewust van gevoelens van een ander
  • Behoedzaam bij nieuwe, mogelijk gevaarlijke situaties
  • ‘anders zijn’ trekt de aandacht

Hoogsensitieve kinderen zijn gevoeliger voor de stemmig van hun ouders. Hoogsensitieve kinderen zijn oplettend, ze lijken alles met hun ogen te volgende, reageren op elk geluid en elke stembuiging en zijn gevoelig voor stoffen tegen hun huid of de temperatuur van het badwater. Naarmate kinderen ouder worden, raken ze sneller overspoeld, omdat ze zo veel meer ervaren en nog niet vertrouwd zijn geraakt met de dingen die ze zien of nog niet hebben geleerd hoe ze indrukken die hun zintuigen opdoen kunnen beperken.

Hoogsensitief kind test (Aron 2002)

Deze vragenlijst kan ouders helpen in zicht te krijgen in de mate van hoog gevoeligheid bij hun kind.

Hoogsensitief kind test – een vragenlijst voor ouders

Hoog sensitief

Illustrator: http://www.petravanberkum.nl

Hulp en ondersteuning nodig?

Voor hulp, ondersteuning en/ of om vaardigheden hierover te leren kan een kind heel goed terecht bij een Kindercoach. Onze Kindercoaches hebben vele leuke, inspirerende werkvormen, spelletjes en methodieken. Jouw kind maakt hierdoor snel stappen en sprongen in zijn/ haar ontwikkeling.

Hoogsensitief
3 - 2 stem(men)