Zelfbewustzijn

Wat is zelfbewustzijn?

Zelfbewustzijn is het besef van je ‘eigenheid’ de mate waarin een kind zicht heeft in zijn capaciteiten en beperkingen. Wat vindt het kind leuk, niet leuk. Wat zijn zijn sterke punten en wat zijn de zwakke punten. Dit geeft het kind de kennis over zichzelf. Dit heb je nodig om met anderen relaties aan te kunnen gaan en is een voorwaarde voor het leren van sociale vaardigheden. Een goed ontwikkeld zelfbewustzijn is de basis waarop alle verdere sociale vaardigheden voortbouwen.

Er zijn drie vragen die bij het zelfbewustzijn horen:

  • Hoe ziet het kind zichzelf verschillen van andere kinderen? (zelfkennis)
  • Hoe waardeert het kind die verschillen? (zelfevaluatie)
  • Hoe lukt het een kind zijn gedrag zelf te sturen? (zelfregulatie)

Jezelf steeds beter leren kennen (zelfkennis) en daar vervolgens iets van vinden (zelfevaluatie) wil nog niet zeggen dat je het kind vervolgens ook weet hoe hij zijn eigen gedrag kan sturen (zelfregulatie).De grootste stimulans voor het zelfbewustzijn van het kind is het verwerven van autonomie. Kinderen willen graag door ervaring leren. Het zelfbewustzijn van kinderen wordt groter wanneer het kind het idee heeft dat het van de ouders zelfstandig initiatieven mag nemen, die ook door ouders gewaardeerd worden.

Wat kun je doen?

Zelfportret tekenen
Gebruik een spiegel om je kind een zelfportret te laten tekenen. Dit bevordert lichamelijk bewustzijn. Je kind kan zijn zelfportret op verschillende momenten steeds weer tekenen. Met andere gezichtsuitdrukkingen, of met andere kleding, of misschien iets in zijn hand of een bezigheid.

Praat met je kind over zijn portret. Wat vind je het leukst aan jezelf? Wat zou je het liefste willen veranderen? Wat maakt jouw ogen bijzonder? Hoe ben je nu anders dan een jaar geleden?

Deborah Plummer geeft in haar boek “Leer kinderen omgaan met verandering, stress en angst”  tal van oefeningen en activiteiten die kinderen helpen zelfbewuster te worden.

Mijn vitrinekast

Download en print een vitrinekast uit

Laat je kind tekeningen maken in de vitrine kast, om zo dingen te laten zien die voor hem belangrijk rijk en een grote rol spelen in zijn leven. Bijvoorbeeld iemand die belangrijk voor hem is, lekkerste eten, leukste speelgoed, favoriete bezigheid. Je kunt je kind ook dingen in zijn kast laten plakken.

Aanbeveling

Slaapklets
Auteur: Michal Janssen
Isbn: 9789081477970

Slaapklets! is een dag- en nachtboek waarmee je voor het slapen gaan op een leuke manier even terugkijkt op de dag.

Knuffelkaartjes voor kinderen
Yvonne van Meteren en Margot Janssen

De knuffelkaartjes geven ouder en kind de mogelijkheid tot een fijn, warm contact dat vaak herbeleeft kan worden.

Kinder Kwaliteiten Spel

Hulp en ondersteuning nodig?

Voor hulp, ondersteuning en/ of om vaardigheden hierover te leren kan een kind heel goed terecht bij een Kindercoach. Onze Kindercoaches hebben vele leuke, inspirerende werkvormen, spelletjes en methodieken. Jouw kind maakt hierdoor snel stappen en sprongen in zijn/ haar ontwikkeling.

Zelfbewustzijn
3.8 - 4 stem(men)