Scheidingsknuffel

Apie in de hand

Scheidingen – Jarenlang was ik als professional betrokken bij scheidingssituaties. Ik heb bemiddeld tussen gescheiden ouders (en dat kon flink te keer gaan, soms zette ik letterlijk het belang van hun kind centraal door een foto van hun zoon of dochter midden op de tafel te plaatsen), ik heb adviezen gegeven bij omgangsregelingen (er zijn zoveel mogelijkheden rondom omgang, afhankelijk van de leeftijd van je kind, de situatie en hoe ouders met elkaar om gaan). Ook heb ik kinderen geholpen bij het verwerken van een scheiding en het omgaan met twee verschillende leefwerelden. Want dat is helemaal niet makkelijk voor een kind en ieder kind beleeft dit op zijn eigen manier (verschillende regels, geuren, dagritmes, spullen, omgaan met een continu gemis van een ouder etc.)

Ik heb gezien hoe ver ouders kunnen gaan, hoe zij mede daardoor hun kinderen kunnen verliezen en vergeten in hun strijd. Deze ouders worden vaak overmand door een hoeveelheid aan negatieve emoties. Ik heb de worstelingen gezien en het intense verdriet van kinderen die een scheiding moeten meemaken. Het heeft mij diep geraakt.
Als kindercoach zie ik wat een scheiding met kinderen kan doen. Ik help kinderen hun negatieve gedachtes en gevoelens om te zetten in positieve, helpende gedachtes, zodat ze kunnen groeien. Dit doe ik met heel veel zorg en liefde. Omdat ik graag wil dat het goed gaat met kinderen, dat ze kunnen zijn wie ze zijn, dat ze in hun kracht komen te staan en bovenal vertrouwen hebben in zichzelf, ontspannen kunnen zijn en blij. Dat gun ik ieder kind.
Scheidingsknuffel op blokjes

“Dat zou mij nooit overkomen. Ik zou er alles aan doen om mijn kinderen dit leed te besparen.”

Ik luisterde naar vele scheidingsverhalen. Dat zou mij nooit overkomen. Ik zou er alles aan doen om mijn kinderen dit leed te besparen.

Totdat op een dag de vader van mijn kinderen anders besloot.

Ik zit nu noodgedwongen in mijn eigen scheidingsverhaal. Mijn zoon (4) en dochter (7) hebben nu ook een scheidingsverhaal. En dat voelt onwerkelijk, dat voelt afschuwelijk. Er is verdriet, boosheid (“ik wil papa niet zien”), onbegrip, schuld (“als ik tegen papa had gezegd dat er voor elk probleem een oplossing is was hij misschien niet weg gegaan”). Er is angst om verlaten te worden (dochter), er is angst voor donker (zoon). En er is zoveel meer, iedere dag weer. Alle bouwsteentjes die zo mooi stonden in ons gezin, al het vertrouwen dat we samen groot zouden worden en nog veel meer mooie herinneringen zouden maken. Het is er niet meer. Het komt ook niet meer terug. Het is zoals het is. Deal with it.

Ik hoor mij tegen mijn dochter zeggen: iedereen maakt vervelende dingen mee in het leven. Dat jouw papa en mama gaan scheiden is heel vervelend en niet leuk. Het is de kunst om met moeilijke, verdrietige dingen om te gaan en dat is niet makkelijk. Iedereen doet dit op zijn eigen manier. Het is alleen nog even zoeken naar een goede manier voor jou en een goede manier voor mij. Een manier die bij jou past en die jou helpt dit aan te kunnen. Ik vraag haar of ze misschien al ideeën heeft wat haar zou kunnen helpen. Ik zie haar lijfje omhoog veren (een stootje energie), ik zie haar weer wat grip krijgen, haar ogen lichten op en ik hoor haar zeggen: een scheidingsknuffel mama!

Een scheidingsknuffel is een knuffel die speciaal troost biedt bij het gemis en verdriet omdat papa is weggegaan. Wat een prachtig idee is dat! Inmiddels gaat Apie mee naar school op verdrietige dagen. Ze hoeft dan niks te zeggen, niks uit te leggen. Het is zichtbaar en ik houd er rekening mee. Als Apie op haar tafeltje in de klas staat weet de meester dat ze zich even niet zo fijn voelt. Een klein gebaar, even wat extra aandacht of een knikje van de meester helpt haar om zich begrepen te voelen, ruimte voor verdriet te ervaren en weer verder te kunnen.

Het gevoel van regie hebben, mee mogen denken, je gezien en gehoord voelen en zelf met oplossingen mogen komen maakt dat mijn dochter weer een stapje kan zetten en zich in haar kracht voelt staan. Voor nu.

Oktober 2017
Halsoverkop in scheiding
4.3 - 8 stem(men)